Η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινών τουριστικών διαδρομών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει τουρίστες και από μακρινές αγορές, οι οποίοι θα μπορούν να επισκεφτούν στα ταξίδια τους συνδυαστικά δύο ή και περισσότερες χώρες, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών».
Η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινών τουριστικών διαδρομών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει τουρίστες και από μακρινές αγορές, οι οποίοι θα μπορούν να επισκεφτούν στα ταξίδια τους συνδυαστικά δύο ή και περισσότερες χώρες, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών» και με τη συμμετοχή 17 ομιλητών από Ελλάδα, Κύπρο και 6 βαλκανικές χώρες, που συνδιοργάνωσαν η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού Philoxenia της Helexpo.
«Ο τουρισμός μας ενώνει, είναι μία γέφυρα για την ανάπτυξη την πρόοδο, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, ανοίγει δρόμους και επωφελείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών, αλλά και για την υλοποίηση επενδυτικών και αναπτυξιακών έργων διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε η υπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στα Βαλκάνια».
«Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε διμερείς περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε δυναμικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας interreg, που αναλαμβάνουν διμερείς δράσεις σε γειτονικές χώρες για την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού […] κλείνουμε κεντρικές συμφωνίες, συζητάμε δυνατότητες για κοινά πακέτα» , ανέφερε η κ.Κουντουρά, σημειώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τους υπουργούς Τουρισμού της Βουλγαρίας, της Κύπρου και του Μαυροβουνίου. «Αυτού του είδους οι συνεργασίες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τάσεις έχουν να κάνουν με επισκέπτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυθεντικές εμπειρίες και σε ένα μόνο ταξίδι να δουν πάρα πολλούς προορισμούς συνδυαστικά», εξήγησε.
«Προωθούμε μία κοινή αειφόρο τουριστική ταυτότητα, αλλά και εμπεδώνουμε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας, γιατί έχει έλθει καιρός τα Βαλκάνια από γειτονιά πυριτιδαποθήκης, όπως λεγόταν παλιότερα, να μετατραπεί σε γειτονιά ειρήνης, συμφιλίωσης, κέντρο διακρατικής συνεργασίας και συνανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα φανεί στον τομέα αυτό ως ηγέτιδα δύναμη, ως πυλώνας σταθερότητας και φιλίας» .
Η Θεσσαλονίκη, εκτίμησε, «αναδεικνύεται σε κέντρο της βαλκανικής συνανάπτυξης και σε τούτο συντείνει και μία σειρά από προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση διαφορών με τις γειτονικές χώρες, μία σειρά διακρατικών συμφωνιών, ανάμεσα στις οποίες και η διπλωματική επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών». «Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί και θα αποτελέσει και στο μέλλον μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων […] Η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλίας για την έναρξη προενταξιακού διαλόγου με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι συνολικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προώθηση της πολυσυζητημένης βαλκανικής συνεργασίας δημιουργούν μία εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, έτσι ώστε να προωθηθεί αυτή η συνεργασία σε όλους τους τομείς», επισήμανε η κ.Νοτοπούλου.
«Είμαι και αισθάνομαι πολίτης των Βαλκανίων. Όσα χωρίζουν τους λαούς των Βαλκανίων οφείλονται περισσότερο στις ξένες επεμβάσεις, παρά στις δικές τους πραγματικές διαφορές», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα. «Από τον Δούναβη μέχρι την Κρήτη υπάρχουν μνημεία που θυμίζουν το κοινό παρελθόν των λαών μας. Συνυπήρξαμε για 2000 χρόνια κάτω από τρεις μεγάλες αυτοκρατορίες. Έχουμε έθιμα, χορούς και μουσικές που μοιάζουν, φτιάχνουμε παρόμοιες πίτες και αποστάζουμε κάποιου είδους τσίπουρο ή ρακί, αλλά ακόμη και αυτά στα οποία δεν μοιάζουμε είναι στοιχεία πλούτου της μεγάλης περιοχής που για πολλά χρόνια θεωρήθηκε κακόφημη και συνώνυμη της βίας, που υποτίθεται ότι χαρακτηρίζει τους λαούς της, τόσο ο πολύ, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αποφάσισαν να ξεχάσουμε τον όρο Βαλκάνια και να τον αντικαταστήσουμε με τον όρο Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η εικόνα νομίζω ότι μας αδικεί. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε που είμαστε Βαλκάνιοι», είπε η κ.Κούνεβα.
«Η βαλκανική μας ταυτότητα» , συνέχισε, «είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ταυτότητα και να την προβάλουμε σε όλον τον κόσμο» και στο πλαίσιο αυτό «η συνεργασία πρέπει να διαμορφώσει μία μεγάλη και σταθερή τουριστική αγορά με πολλές εναλλακτικές επιλογές, όχι μόνο στον παραθεριστικό τουρισμό, αλλά και στον ιστορικό, τον θρησκευτικό, τον πολιτιστικό, τον ορειβατικό κ.α.»
«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τον σύγχρονο ρόλο των Βαλκανίων», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρατηρώντας ότι «Βαλκάνια είμαστε, δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το πράγμα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ, που συγκροτήθηκε ως πεδίο συνεργασίας μεταξύ των φορέων της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του επιχειρείν, δηλαδή των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προωθούνται συνεργασίες με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Ρουμανία με στόχο την «ανάπτυξη εδαφικής συνεργασίας με κονδύλια της ΕΕ για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο προϊόν».
Το βαλκανικό τουριστικό φόρουμ ήταν συνέχεια πρωτοβουλιών της κ.Κούνεβα για τη συνεργασία των βαλκανικών χωρών εντός και εκτός ΕΕ, με κύρια το συνέδριο που είχε διοργανώσει τον περασμένο Ιανουάριο στις Βρυξέλλες, με τη συνεργασία τριών ακόμη ευρωβουλευτών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, με τίτλο «Βαλκάνια: Κοινές μνήμες, κοινό μέλλον». Τα θέματα που συζητήθηκαν στο φόρουμ αφορούν την τουριστική φυσιογνωμία και συγκριτικά πλεονεκτήματα των Βαλκανίων και τις απαραίτητες τουριστικές και μεταφορικές υποδομές διαβαλκανικού χαρακτήρα, ιδέες προώθησης της βαλκανικής τουριστικής συνεργασίας και καλές πρακτικές, καθώς και τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική ανάπτυξη και στη βαλκανική συνανάπτυξη.